?

Log in

No account? Create an account
Βοήθεια για Abiword!
pkst
O εξελληνισμός του abiword (http://www.abisource.com/) (screenshot: http://moz.os.cs.teiath.gr/files/abi.png) έχει μείνει
αρκετά πίσω, και ξεκινάμε την προσπάθεια ενημέρωσης του. Απομένουν γύρω
στα 500 (σχετικά εύκολα strings) και υπάρχει ανάγκη βοήθειας για
μεταφράσεις και review. Το πιό πρόσφατο .po βρίσκεται στο
http://moz.os.cs.teiath.gr/files/el-GR.po . Κάθε βοήθεια (έστω και 10-20
strings) θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη...Κώστας

Αρχίζει το ματς.....
pkst
Ο κύριος Κ. δεν το θεωρούσε αναγκαίο να ζει σε μια ορισμένη χώρα. Έλεγε: "Παντού μπορώ να πεινάσω". Μια μέρα περπατούσε σε μια πόλη, που την κατείχε ο εχθρός της χώρας στην οποία ζούσε. Ήρθε τότε προς το μέρος του ένας αξιωματικός αυτού του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κύριος Κ. κατέβηκε και διαπίστωσε ότι τον είχε κυριέψει αγανάκτηση εναντίον αυτού του ανθρώπου, και μάλιστα όχι μόνον εναντίον αυτού του ανθρώπου, αλλά ιδιαίτερα εναντίον της χώρας στην οποία ανήκε ο άνθρωπος, σε βαθμό που να εύχεται να εξαφανιστεί η χώρα αυτή από το χάρτη. "Τι με έκανε για ένα λεπτό εθνικιστή;" ρώτησε ο κύριος Κ. "Το γεγονός ότι έπεσα πάνω σ' έναν εθνικιστή. Αλλά γι' αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρευτεί η βλακεία, επειδή αποβλακώνει όσους πέφτουν πάνω της".


Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ιστορίες του ημερολογίου, μετάφραση Δημοσθένης Κούρτοβικ, Αθήνα, εκδ. Υάκινθος, 1981

Last call for 1.1 QA
pkst
H Eλληνικές linux + macosX nightly tinderbox builds για τον Firefox 1.1 είναι διαθέσιμες από το
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-trunk-l10n ( η σημερινή 17 μαϊου είναι broken αλλά από αύριο θα είναι πάλι ΟΚ)
(ανανεώνονται καθημερινά) Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις είναι πολλές και υπάρχει ανάγκη για δοκιμές
- εντοπισμό λαθών, μεγέθους παραθύρων σε διαφορετικές αναλύσεις,εκτυπώσεις ελληνικών κτλ. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δοκιμάσουν την
build και να στείλουν τα σχόλια τους. Θυμίζω ότι τα απαραίτητα αρχεία για τον ελληνικό firefox 1.1 μπορεί νατα βρεί κανείς στο http://lxr.mozilla.org/l10n/source/el/ (για οποιον θέλει να κάνει ένα συνολικό review)

1η Μάη
pkst
Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Γνωρίζετε γιατί/ 
Γυμνοί κατάσαρκα φορώντας τις σημαίες /
η Ελλάδα τις έραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο/
Ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα/
Είδατε τα πουλιά που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες/
αγγίζοντας με τα φτερά τους τον ανατέλλοντα πυρφόρου/
Είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς ν' ανοίγουν στο μέλλον. Εμείς /
μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτα. Μόνον /
 θυμηθείτε το αν η ελευθερία / 
δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας /
 εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας. 
(Γ. Ρίτσος)


Unix ιός σε λίγο!! (αστειεύομαι)
pkst
Για τους προληπτικούς σε λίγες ώρες (για την ακρίβεια την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 03:58:31 ) η ώρα UNIX θα είναι 1111111111 ) Πάντως δεν υπάρχει κανένα bug .. Το linux-άκι σας θα  συνεχίζει να δουλευει μια χαρά . Πληροφορίες για τι είναι η ώρα unix μπορείτε να βρείτε εδώ ενώ για όσους τους αρέσει το slashdot humor μπορούν να πάνε εδώ:

Μερικά i18ngr νέα...
pkst
Συνοπτικά:
 *  Αποφάσισα να αλλάξω τελικά (μετά από το νέο κύμα αντιδράσεων) την απόδοση του "download"= "μεταφόρτωση"(Για λεπτομέρειες δείτε: http://lists.hellug.gr/pipermail/i18ngr/2005-March/004287.html )  δίνοντας ένα τέλος σε  αυτή την "ιστορική" διαφωνία.
  *  Το ελληνικό KDE χρειάζεται βοήθεια (δείτε εδώ: http://lists.hellug.gr/pipermail/i18ngr/2005-March/004284.html) . 

Greek Thunderbird 1.0 είναι εδώ!!
pkst
Η επίσημη έκδοση 1.0 της πανίσχυρης εφαρμογής αλληλογραφίας και συζητήσεων Mozilla Thunderbird είναι διαθέσιμη:
Ελληνικές εκδόσεις:
Windows : http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/1.0/win32/el-GR/Thunderbird%20Setup%201.0.exe

Gnu-Linux : http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/1.0/linux-i686-gtk2+xft/el-GR/thunderbird-1.0.tar.gz

Language pack extension: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/1.0/linux-i686-gtk2+xft/xpi/el-GR.xpi

Η Ελληνική Ομάδα του Μοzilla
http://moz.sf.net

Πέρασαν 5 χρόνια...
pkst
Χθές  αποφάσισα να τακτοποιήσω  λίγο τα mailboxes μου (τα παράτησα βέβαια γιατί αυτό θα έπαιρνε μέρες...) και με την ευκαιρία αυτή "'έπεσα" πάνω σε κάποια παλιά e-mails.....Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός τελικά (τετριμμένο... αλλά έτσι είναι): 'Εχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τον Mozilla  και σε αυτά τα πέντε χρόνια τόσα πολλά συνέβησαν..... Βρήκα στο google το πρώτο μου δοκιμαστικό post με τον mozilla όπου μόλις είχε να έχει υποστήριξη newsgroup και σωστής κωδικοποίησης ελληνικών και την ανακοίνωση που είχε στείλει ο Σίμος στο /baza της ιστορικής  EEEA για την πρώτη ελληνική έκδοση τοu Mozilla. Ακόμα μηνύματα που προτρέπουν να μεταφραστεί ο Mozilla στα αρχαία ελληνικά ή να έχει την ελληνική και την αμερικάνικη σημαία στο throbber ώστε να το χρησιμοποιούν οι ομογενείς των ΗΠΑ, και  βέβαια πολλά flames στα εισερχόμενα μου (τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα έχουν τα ίδια θέματα στο μέλλον αλλά με διαφορετικά ονόματα αποστολέων) γιατί μεταφράστηκε ο X όρος έτσι και όχι αλλιώς κτλ....  Πάντως κάποτε  θα πρέπει να γίνει  για ιστορικούς λόγους μια καταγραφή των προσπαθειών εξελληνισμού και υποστήριξης ελληνικών στο ελεύθερο λογισμικό τα τελευταία 10 χρόνια... Αρκετά άτομα (που δεν είναι πιά ενεργά μέλη της κοινότητας) έχουν προσφέρει πάρα πολλά σε αυτές τις προσπάθειες και χωρίς αυτούς δεν θα είμασταν στο επίπεδο που είμαστε σήμερα ....

Ελληνικός Thunderbird 0.9
pkst
Κάλλιο αργά παρά ποτέ (αλλά για να δικαιολογηθώ, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις).
Ετσι λοιπόν οι Ελληνικές εκδόσεις του Thunderbird 0.9 είναι διαθέσιμες από το http://moz.sf.net (σύντομα και στο ftp του mozilla):
Win32:
http://moz.os.cs.teiath.gr/files/thunderbird-0.9.el-GR.win32.exe
Gnu-linux:
http://moz.os.cs.teiath.gr/files/thunderbird-0.9.el-GR-i686-linux-gtk2-xft.tar.gz

The revenge of Mozilla
pkst
Όσο περνούν οι μέρες ,η εξάπλωση τοu Firefox είναι πια εντυπωσιακή. (οι μεταφορτώσεις του Ελληνικού Firefox 1.0 μέσα στις πρώτες μέρες ήταν πάνω από 2.500 ). Σήμερα μού ήρθε και ένα mail από το Netscape όπου ψάχνει για beta testing για ενα Νέο Netscape που θα βασιστεί στον Firefox (έχει έρθει σε πολλούς και έχει γίνει θέμα )
Το RAM , το PCMAGAZINE έκαναν πολυσέλιδα αφιερώματα στον Mozilla και το Firefox και το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό είναι θέμα σε πολλά έντυπα και online περιοδικά του ελληνικού χώρου . Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα άρθρα είναι γεμάτα λάθη λόγω της ανεπαρκής ενημέρωσης που έχουν οι συντάκτες τους (δεν μπορούμε να αοαιτούμε από αυτούς να γνωρίζουν όσσ γνωρίζουμε εμείς για το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό). Ήδη ο hellug προσπαθεί να ενημερώνει ορισμένους συντάκτες για κάποιες παραλείψεις τους , αλλά είναι εξίσου σημαντικό να στέλνουμε και εμείς τις διορθώσεις μας για όσα εσφαλμένα βλέπουμε . ( Ναι το γνωρίζω ότι είναι εμπορικά περιοδικά , με στόχο να πουλούν δαφημίσεις, αλλά αφού το τελευταίο καιρό το open source είναι trendy γιατί εμείς να μην  το εκμεταλλευτούμε και  να βοηθήσουμε την εξάπλωση του?)